Johanna Juselius

Yleistuki - mikä se on ja toimiiko se?

Mikä on yleistuki ja toimiiko se?

 

Helmikuussa  Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD:n suositteli maaraportissa brittimallin mukaista Universal Credit -järjestelmää myös Suomeen. Monille malli tuli uutena. Onkin erittäin hyödyllistä selvittää mikä se on ja toimiiko se ennen kuin mietitään sen toteuttamista meillä Suomessa.

Brittien mallissa yksi yleistuki korvaa kuusi tukea (kuten työttömyystuki, asumistuki ja lapsiperheiden verovähennys). Se on tukia yksinkertaistava ja työhön kannustava projekti, joka aluksi sai laajaa hyväksyntää eri puolueilta ja järjestöiltä. Tuki laillistettiin 2011 Iain Duncan Smithin toimesta. Suunnitelma piti kansallistaa vuoden 2017 aikana.

 

Toimiiko se?

 

Suunnitelma ei ole pitänyt. Yleistukea ryvettää lukuisat hallinnolliset epäonnistumiset, kalliit IT viat ja suunnitteluvirheet. Se otettiin käyttöön valikoiduilla koealueilla 2013. Nykyisen aikataulun mukaan yleistuki tulee täysin toimeenpantua 7 miljoonalle tuensaajalle 2022-23.

Systeemi on erittäin kiistanalainen.  Ensimmäisen tuen saaminen kestää jopa kuusi viikkoa. Huolia aiheuttaa järjestelmän täysi digitaalisuus eli hakija käsittelee koko asiakkuutensa itse netissä. Toteuttamiskuluarvio, joka alun perin oli 2 miljardia puntaa, on nostettu sittemmin 12 miljardiin puntaan.

Vaikka tuki on ollut käytössä yhdessä tai toisessa muodossa jo useamman vuoden, ei projektia arvioivan viraston OBR:n mukaan ole vielä tarpeeksi todisteita siitä, toimiiko se.

”Asiakaskokemusta” hallitus ei tutki, mikä on herättänyt kritiikkiä sen kyvystä kehittää laajoja IT projekteja. Vuokranantajat ovat julkaisseet synkkiä arvioita yleistuen toimivuudesta asuntomarkkinoilla. Kriitikoiden mukaan tukien leikkausten vuoksi työttömät ovat vähemmän todennäköisesti nostamassa työtuntiensa määrää. Eli kriitikoiden mukaan Universal Credit ei ole se simppeli järjestelmä joka parantaa ihmisten olosuhteita ja tekee työstä kannattavaa kaikissa tilanteissa.

 

Digitaalinen järjestelmä ei toimi

 

Hallitus on toiveikas ja hyväksyy että ”vähemmistöllä” tuen saajista ei ole internetiä eikä pääsyä tietokoneelle. Kampanjoijat ovat huolissaan siitä, että hallitus on ”ylioptimistinen” eikä tiedosta digikatveessa olevien todellista määrää.

Systeemiä varten luotu Verify -digitaalinen identiteetin tunnistusjärjestelmä saa osakseen raakaa kritiikkiä IT-alalta.

-Hallituksen lippulaiva, digitaalinen identiteetin tunnistussysteemi, Verify, on nyt muodostunut suurimaksi esteeksi Brittien digitalisen identiteetin kehittämisen infrastruktuurille, toteaa alan johtavasta Computer Weekly- julkaisukin.

 

Järjestöt varoittavat yleistuen vaikutuksista

 

 

Miljoona ilmaiseen kouluruokaan oikeutettu köyhyydessä asuva lapsi Englannissa jää ilman kouluruokaa, jos yleistuki otetaan käyttöön, lasten etuja ajava hyväntekeväisyysjärjestö Children’s Society on varoittanut.

Kodittomuus ja häädöt lisääntyvät, ja yleistukea saaville ei vuokrata asuntoja, vuokranantajien kansallinen järjestö (NLA) on varoittanut. Tämä johtuu siitä, että tukijärjestelmät viiveet ja maksujärjestelmän ongelmat johtavat vuokrarästeihin.

 

Eikä nyt olisi aika tarkkailla mallin toimivuutta sen omassa maassa ennen kuin lähdetään toteuttamaan sitä kotimaassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Finnilä tekee omat virheensä itse ja keksii pyörän yhä uudelleen uudestaan, vaikka naapuri olisi kaatunut neliskulmaisen pyöränsä kanssa pihapolulla ja naapurikylän veijarit ajelisivat pitkin kylän raittia kumipyörillään ennätysvauhtia......

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Briteillä näkyy olevan sama ongelma kuin meillä Suomessakin. Yksinkertainen uudistus saadaan sohlattua sellaiseen kuosiin, ettei siitä ota selvää pirukaan.
Ajatus on yksinkertainen ja toimiva, mutta kun valmistelua johtavat poliitikot ja lobbarit niin tulos on tuo, mitä blogisti kuvailee.

Tätä minun on mahdotonta ymmärtää! "Systeemiä varten luotu Verify -digitaalinen identiteetin tunnistusjärjestelmä saa osakseen raakaa kritiikkiä IT-alalta."

IT on kaikkivoipa ja maailman pelastaja, mutta ei osaa, tai halua tehdä siitä kansan palvelijaa vaan lypsylehmän. Muuta selitystä en keksi.

Muuten blogi käsittelee lähes vain teknisiä ongelmia, ei itse systeemiä ja sen etuja.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Hyvä, että otat aiheen esiin. OECD on Suomen päättäjien käsissä samankaltainen toimija kuin Sitra ja yhä kasva(tetta)vassa määrin EK, eli sellainen joka pyritään esittämään arvovaltaisena, jopa arvoneutraalina, koko valtakunnan ja sen väestön enemmistön etua ajavana toimijana. OECD tuottaa juuri sellaisia näkemyksiä, joita (oikeistolaiset) päättäjämme siltä tilaavat ja tilattuja näkemyksiä sitten pyritään käyttämään politiikan teon välineenä.

Toistaiseksi en ole nähnyt parempaa ratkaisua tähän kuin IPU:n mallin mukainen porrastettu perustulo, joka olisi suuruudeltaan tuhannen euron luokkaa ja jolla päästäisiin useimmista luukuista eroon, joskin asumisen hinnan eroa maan eri osien välillä on kompensoitava jotenkin, näin etenkin pk-seutu ja myös Tampere. Porrastettu perustulo merkitsisi sitä, että jokainen ei sitä saa ja asteittain sen merkitys vähenee, kunnes tietyn rajan jälkeen nollautuu kokonaan. Perustulo alentaa työllistymisen kuin myös työllistämisen kynnystä. Eurossa mallia tosin on paha toteuttaa, koska käyttövaluuttamme käytännössä lainaamme meidän kannaltamme ulkoa - Ruotsi itsenäisellä keskuspankillaan ja sen liikkeelle laskemalla, kelluvalla valuutallaan voisi halutessaan mallin toteuttaa, kenties myös Tanska, vaikka sen valuutta ei kellukaan Ruotsin kruunun tapaan, mutta on kuitenkin itsenäinen keskuspankki.

Toimituksen poiminnat